Un conservant din mâncarea procesată, responsabil de autism: cât de periculoasă este chimicala

de: Alexandru Puiu
30 09. 2019

Mâncarea procesată reprezintă o parte semnificativă din dieta multora dintre noi, dar problemele de sănătate pe care le poate cauza sunt numeroase.

Se știe de mult timp că nu este bine să mănânci alimente care au fost procesate agresiv și includ o serie de conservanți și alte chimicale care nu au nicio legătură cu ce se întâmplă în natură. În același timp însă, prea puține studii atacă substanțe precise pe care le găsești în alimentele din supermarket.

În urma unei analize detaliate, cercetătorii de la Universitatea Centrală din Florida au găsit o nouă posibilă conexiune între autism și alimente procesate. Lucrarea a fost publicată în luna iunie a acestui an într-o publicație de specialitate, Scientific Reports. Lucrarea s-a concentrat în principal pe un conservant anume intitulat PPA sau acid propionic, acesta este omniprezent când vine vorba de alimente procesate.

Prezența PPA-ului în multe dintre alimentele pe care le consumi este justificată prin faptul că extinde viața preparatelor pe care le găsești pe rafturile din magazine. În plus, previne apariția mucegaiului în alimente procesate precum pâine sau brânză. Studiul a ajuns la concluzia că acidul propionic se reflectă în schimbări la nivel celular în produsele cu care intră în contact, iar la oameni, chimicala trece de la mamă la făt, pe parcursul sarcinii.

Experții în sănătate au vehiculat de mult timp o conexiune între afecțiunile gastrointestinale și diverse forme de autism. De curând însă, o analiză a copiilor bolnavi a scos la iveală o cantitate sporită de PPA în corpul lor. Studiul cercetătorilor din Florida este însă primul care a găsit o conexiune între expunerea la PPA și autism, cauzată de schimbările la nivel celular provocate de acidul propionic. Aceiași cercetători mai sunt de părere că există niște bacterii specifice în intestinul celor afectați de autism. Lista include Clostridia, Bacteriodetes și Desulfovibrio.